2011. február 14., hétfő

Néhány tanács a kezdetekhez...szabás - varrás

Először egy kicsit olvasgatok a varrás fortélyairól kezdők számára és feltérképezem, hogy milyen eszközökre lesz majd szükségem. Szerencsére az interneten rengeteg ilyen oldalt találtam.
Íme néhány okosság kezdőknek, a ráhangolódás kedvéért.

Elsőre, mindig  könnyen elkészíthető modellt válassz!

Mindig a javasolt anyagot használd a varráshoz, vagy nagyon hasonlót.  A legnehezebben kezelhető anyagok: selyem, muszlin, bársony, farmer.

A szabás-varrás legfontosabb szabálya: a szabásminták varrás- és felhajtásráhagyást nem tartalmaznak. Ezt soha ne felejtsd el a szabásnál!

Nagyon fontos, a precizitás. Ezért lehetőleg ne akkor másoljunk szabásmintát, amikor a család a nyakunkban "lóg". A szabásminta ívről nagyon pontosan másold át a szabásvonalakat és a jelöléseket. Különben elcsúsznak az illesztési pontok, nem fog jól állni a ruha.

Ha össze volt hajtva a másolópapír, használat előtt langyos vasalóval menj át rajta kicsit, így nem lesz pontatlan a jelölésed a felemelkedő hajtásoknál.

Bármennyire is "macera", használj gombostűt. Így a másolópapír nem fog elcsúszni a szabásminta íven.

A szabásmintát, jelölő ceruzával, krétával vagy rádlival másold át az anyag fonákjára. Bármennyire is profinak érzed magad, soha ne az anyag színére másolj! (kivéve, ha az anyag színén is látszania kell a jelölésnek)
Nagyon finom anyagoknál, ne rádlit használj!

A két anyagot a szabásminta mentén hurkos fércöltéssel varrd össze, közben az anyag színén kb. 2 cm magas hurkot hagyj. Húzd szét az anyagot, és a cérnahurkok kifeszülnek a két réteg közt. Vágd szét a cérnaszálakat.

Néhány vonalnak (pl a zseb helye), látszania kell az anyag színén is. Ezeket férceléssel jelöld át. 
Fércelés típusairól bővebben itt.
Applikálásnál, alátétekhez, gallérhoz, kézelőhöz,  közbélést (ragasztóbélést ) kell használni. Sokféle közbélés van, ezért a választásnál mindig figyelembe kell venni az anyag minőségét. A közbélésről bővebben katt ide.


FONTOS! Varrás előtt, még egyszer ellenőrizd, hogy a jelölések tényleg a a szabásminta szerint vannak e. Tedd rá a szabásmintás az adott "alkatrészre és rögtön látszani fog, hogy a jelölések lefedik e egymást vagy sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése