2011. március 25., péntek

Okossságok,- Mitől bio a biopamut?

B, MINT BIOPAMUT...

Egyre gyakrabban találkozunk "organic cotton" címkével a ruhákon, de vajon mi is jelent ez? És miért kerülnek ezekből az anyagból készült termékek többe?

A gyapot termesztése során nem használnak műtrágyát. Szigorú előírásoknak megfelelően csak olyan vegyszereket alkalmaznak, amik nem károsak az emberi szervezetre. Ezeket a szabályokat, az eu törvényekbe rögzíti. Minden országban ellenőrző felügyelet végzi a vizsgálatokat, hogy tényleg mindent betartanak-e a termesztők. És ha valóban megfeleltek az előírásoknak, csak akkor kaphatják meg a bio minősítést

Ilyen rendeletek, nem csak a pamutra vonatkozóan léteznek, hanem egyéb terményekre is melyeket ökogazdálkodásban állítanak elő. Vagyis ezekkel a termékekkel biztosan kedvezünk egészségünknek, bőrünknek. A ruhák gyártása során, az alapanyagokon nem megy végbe semmilyen az ember szervezetére káros anyagokat tartalmazó vegyi folyamat. Talán ezek miatt alakult ki, hogy leginkább a babaholmik kelendők. Hiszen a picik bőre érzékeny a külső behatásokra, ami által, csökkenthető a szennyező anyagok rájuk jutó koncentrációjának mértéke. No meg a szülők leginkább gyermekeiket akarják megóvni a külső környezet okozta ártalmas hatásoktól.


gyártó: Robert Kaufman | kollekció: Ready, Set, Go Organic | név: Cars in Bermuda

Mitől bio a biogyapjú?
A bio-állattenyésztés alapelveinek megfelelően tartott birkákból származik a gyapjú, amit felhasználnak a készítéskor. Ezeket az állatokat ökológiai legelőkön tartják, ami azt jelenti, hogy amit megesznek, az sem lehet vegyszerekkel kezelt területről.

Továbbá a legelőkön elegendő napfényhez, friss levegőhöz és pihenőhelyhez juthatnak. A mesterséges anyagok, mint pl. a növekedésserkentők, hizlalószerek, használata sem megengedett ezekben a gazdaságokban. A ruha készítése során sem alkalmaznak vegyszereket, melyek károsak lennének az emberre nézve. Legalábbis a mai tudományos álláspont szerint. A gyapjúban lévő lanolin, gyapjúzsír, lehetővé teszi a gyapjú számára az öntisztítást és önfertőtlenítést. A nyersgyapjút pedig, nem kezelik vegyi anyagokkal, és a festés is ökológiailag biztonságos módon történik.
Mit nem használnak a bio ruhák készítésekor?
Növényi és ásványi eredetű anyagokkal festik a biopamutot. Nem tartalmaznak nehézfémeket, formaldehidet, ami különösen allergizáló hatású lehet az arra érzékenyeknél. Nem használnak optikai fehérítőket.  A cipzárak és patentok általában króm- és nikkelmentesek.

Az ökotermék,  biotermék hivatalos elnevezése, melyet az EU és a magyar jogszabályok határoznak meg. Ennek alapján hivatalosan ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított termék illethető a bio, öko vagy organikus elnevezéssel.

Ti vásároltatok már ORGANIC COTTON címkés ruhát?



Forrás: Harmonet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése