2011. március 24., csütörtök

Okosságok - Mindent a vasalásról...

V, MINT VASALÁS

Előre le szeretném szögezni, hogy egyáltalán nem szeretek vasalni, sőt....kifejezetten...De sajnos a  profi varrás egyik legfontosabb fázisa a vasalás. Ettől fog kinézni az elkészített darab profinak, nem pedig "homemade-nek". Érdemes már a munkafázisok között is szépen és türelmesen levasalni a darabokat, mert lesznek olyan részek, amiket lehetetlen lesz a kész darabon megvasalni.


Egy-egy darab varrása között is vasalni KELL!
A pontosság garanciája: az egyes varrások pontos hossza ugyanis csak tökéletesen kivasalva mérhető össze. Így közvetlenül az összevarrás után feltétlenül vasaljuk le például a szűkítőket, a vállvarrásokat, az oldalvarrásokat. Ha az anyag minősége megengedi, ezeket erős gőzöléssel is érdemes formára rögzíteni - így dolgoznak a nagy konfekciógyárakban is.
A varrásráhagyás nem nyomódik át az anyag színére, ha vasalásnál a varrás széle alá papírcsíkot fektetünk.

Vasalás az anyag színéről
 A legtöbb anyagot a fonákjáról vasaljuk. Ugyanakkor vannak olyan kényes kelmék is, amelyeket célszerűbb a színükről, ám szigorúan csak vasalóruhán át vasalni.

Vasalási hőmérséklet
A vasalás eredményessége kizárólag a hőmérséklettől és az esetleges gőzölés hatásától, no meg a hőhatás idejének hosszától függ. Nem érdemes tehát a vasalót nagy erőlködve a ruhára nyomni: ezzel csak a kezünk fárad ki!
Az optimális hőfokot mindig az anyag összetétele határozza meg. 
A pamut és a lenvászon jól tűri a forró vasalást - ezeknél a legmagasabb fokozat használható. 
A gyapjú, a viszkóz és a selyem viszont inkább közepesen meleg, míg a legtöbb műszál csupán mérsékelten meleg vasalóval vasalható.
A kevert szálas anyagok vasalási hőmérsékletét az adott kelmének a hőre legérzékenyebb összetevője határozza meg.
Biztonságosan állíthatjuk be a vasaló hőmérsékletét, ha kis darab maradék anyagon vasaláspróbát végzünk. Ekkor azt is megállapítjuk, hogyan reagál az anyag a gőzölésre.

Nedves vasalás
A lenvászon, a pamut- és gyapjú, de egyes poliészterrel kevert szálból készült kelmék vasalásához is elengedhetetlen a nedvesség. A ruhát egyrész átnedvesíti a vasalóból adagolt gőz, de előfordulhat, hogy ennél többre van szükség. Ilyenkor például a szobanövények permetezéséhez használt szórófejes palackból mindig egyenletesen adagolhatjuk a szükséges vízmennyiséget. Figyelem: előtte a palackot alaposan öblítsük át, hogy a ruhára permetezett víz garantáltan tiszta legyen.
A neves vasalás után a legtöbb kelmét szárazon is át kell vasalni, hogy tökéletesen kiszáradjon. A nedvesen félretett ruhadarab formája eltorzulhat, a kelme felülete pedig hullámossá válhat. Mivel a vastag anyagok gőzölés utáni teljes kiszárítása sokáig tarthat, legjobb, ha a készre vasalt, de még nedves holmit sima felületen kifektetve engedjük megszáradni.
Ötlet: Ha még a kiszabás előtt a fonákjáról átvasaljuk az anyagot, nemcsak az esetleges gyűrődések simulnak ki, hanem a munkaközi vasalásra is felkészítjük a kelmét.


ESZKÖZÖK

1. Vasaló
A legegyszerűbb póló, de még egy sál sem készülhet vasalás nélkül. Legjobb a fokozatszabályozós, gőzölős és öntisztító (azaz a belsejében kicsapódó vízkőtől egy külön programmal megszabadítható) típus. Ne feledkezzünk el a karbantartásáról: nem csak a készüléket védi, de a vasalás hatásfoka is jobb, ha az előírás szerinti időben rendszeresen vízkőtlenítjük a készüléket.

2. Vasalóállvány
A gondos munkához ugyancsak nélkülözhetetlen az állítható magasságú, minden oldaláról körbejárható vasalóállvány, amelyen a ruhát szükség szerint elforgatva a legkényesebb helyeket is elérjük a vasalóval. A felülete párnázott, a vasalás hatékonyságát a külön kapható, fémszállal kevert speciális hővisszaverő huzat fokozza.

3.Ujja vasalóállvány
Az ujja vasalásához külön kis állványt vásárolhatunk, ezen kényelmesen vasalhatjuk le a ruhák vállát, kihajtóját, kézelőjét is. Az íveltre, domborúra formázandó részeket legszebben az ujjavasaló végére illesztett, keményre tömött vasalópárna segítségével formázhatjuk.

4. Vasalóruha
Különösen praktikus a kissé áttetsző pamutbatiszt vasalóruha, amelyen keresztül mindig látjuk, hogy mit és hogyan vasalunk éppen - így véletlenül sem vasaljuk félre a varrásráhagyást, vagy dolgozunk utóbb csak nagy nehézségekkel kisimítható ráncokat a ruhába.

Forrás: Burda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése